Friday, November 26, 2010

Vecka 31: 75,3 kg

Jag nådde nästan fram till målet men det tar nog en vecka till innan jag når under 75-strecket. Så speciellt mycket ska jag nog inte gå ner i vikt sedan men 74,0 kg skulle vara kul för då väger jag mindre än jag gjort på väldigt många år.

För tillfället försöker jag varva snabba promenader med stavgång (som automatiskt blir ännu snabbare) och lite cykelrundor förutom den vardagliga jobbpendlingen. Skidorna står i hallen och är halvfärdiga. Håller nämligen på att sätta nytt paraffin på dem men det är så tråkigt när man inte har bra utrymmen att vara i. Hittade ett resestrykjärn för 3 euro på loppis som jag trimmat in till 120 grader. Två lager med baslager har jag satt på varvat med basolja men det återstår ett till glidlager och så någon fästvalla förstås. Sen kan jag ge mig ut på årets första skidtur.

Friday, November 19, 2010

Vecka 30: 76,1 kg

Glad är jag även denna morgon! Va roligt att kurvan fortsätter att peka nedåt! Nu är jag väldigt nära mitt mål på 75 kg och det är spännande. Jag tycker faktiskt jag har varit riktigt duktig och känner att jag är värd en ordentlig belöning när jag passerar 75-strecket. En Sub75-present helt enkelt. Den är redan införskaffad och väntar i ett vitt litet paket som kom på posten igår. Paketet är oöppnat och kommer att förbli det ända tills jag når mitt mål (gissningsvis två veckor). Hoppeligen har de skickat rätt produkt och att inte returrätten gått ut när jag märker att så inte är fallet.

Nu har jag ju faktiskt köpt en annan sak också under veckan och det är pannlampan på bilden som gjorde sin debut på cykelpendlingen i morse och jag är riktigt nöjd! Riktigt bra med ljus och min lilla baktanke är bland annat att jag skall kunna nyttja skidspåret runt Luditräsket som ligger ett stenkast bort även på kvällarna (då jag har bäst tid). Har åtminstone hört att det ibland finns ett spår där.

Friday, November 12, 2010

Vecka 29: 76,9 kg

Små framsteg denna vecka men så länge de är i rätt riktning har jag ingen brådska. Jag har varit på kurs i etiopisk matlagning två onsdagar på raken och det är inte riktigt optimalt att äta rikligt med god mat där runt åtta på kvällen.

Jag var och testade Fitness Club:s gym igår och jag tyckte det var riktigt trevligt. Ännu har jag inte riktigt bestämt mig om jag tycker bättre om Jeppis Gym eller Fitness Club men det får visa sig. Hur som helst borde jag absolut börja pricka in ett gympass i veckan. Helst flera men det inser jag ju att jag inte har tid med.

I brist på annat fotograferade jag min kära Brooks B17-sadel som blir finare och finare med tiden. Lädersadlar lever i allra högsta grad vidare även idag, speciellt inom "touring", alltså cykelsemester eller hur man nu ska förklara det på ett bra sätt på svenska. Min Surly Long Haul Trucker som sadel sitter på är en så kallad touringcykel så självklart behövde den en Brooks redan från början. En lädersadel är pesten själv att sitta på till att börja med men med tiden formar den sig efter sittknölarna och då blir den riktigt skön.

Friday, November 5, 2010

Vecka 28: 77,1 kg

Viktmässigt går det jättebra! -4 kg de senaste sex veckorna är lysande. Men jag har verkligen inte kommit igång med stretchingen för att förhoppningsvis bli av med mitt löparknä. Dessutom gav jag mig ut på en löprunda igår och det straffade sig redan efter 1 km. Jag får helt enkelt låta bli löpskorna ett tag. Men det är svårt! Snabba promenader kunde väl i och för sig fungera.

Cykling känns som det självklara alternativet men det är ganska trist väder att cykla i just nu, speciellt där vid 21-tiden när jag oftast har tid att motionera. Tur att jag får lite vardagsmotion med cykelpendlingen i alla fall.

Men jag börjar småningom vänta på snön. Det ska bli kul att börja skida! Det har jag aldrig tyckt förr. Konstigt hur sportig jag blivit på senare tid...

Egentligen började det väl 2007 med att jag ställde upp i Botniacyklingen på grund av att några från arbetet (DL Software på den tiden) tänkte göra det. Sen var jag intresserad att ställa upp 2008 också och förbättrade tiden lite. Efter det var jag fast.

Hösten 2008 köpte jag en begagnad Rossano landsvägscykel och hann testa den exakt en gång innan snön kom. Lyckligtvis gick det att cykla i Botniahallen på helgerna så den stod långt ifrån oanvänd under vintern. Jag utökade också jobbpendlingen något enormt och cyklade ofta 20 km istället för 2 km enkelväg mitt i vintern. I början av maj 2008 cyklade jag för första gången sträckan Jakobstad - Vasa och det blev en välbeprövad sträcka den sommaren. I mitten av maj 2008 cyklade jag 323 km på två dagar, 212 km den senare dagen så där spräckte jag 200 km-gränsen. Nu började intresset för långcykling verkligen ta vid.

Vintern 2009-2010 hände däremot något konstigt, jag anmälde mig till Botnia Vasan och skidade 53 km utan att ha skidat en enda kilometer på flera år. Det gick INTE bra men det gick. Sen lockade Botniatrippeln och då var jag tvungen att springa Botnialöpet på 30 km nu i höst. För att ha en chans att klarade det så "mjukstartade" jag med Jakob halvmarathon i somras. Båda loppen gick helt okej med tanke på förutsättningarna och nu är jag fast i både cykling och löpning. Det återstår att se om det samma kommer att gälla skidning också.

Monday, November 1, 2010

Säsongsavslutning

Igår var jag ute på säsongens sista runda med racern. Åtminstone tror jag det. Det var ovanligt varmt (8-9°C) så då vi skulle till Stennabba passade jag på att cykla istället. Det var riktigt kul att komma sig iväg en gång till för det är länge till våren.

Hur var det då? Jo rätt så trevligt men inte perfekt. I och med att det inte regnade och inte hade gjort det på ett bra tag hade jag inte räknat med att det skulle stänka så mycket från bakhjulet som det gjorde så jag blev väldigt blöt. Vattnet som stänkte var dessutom riktigt smutsigt så både jag och cykeln blev ordentligt nedsmutsade. Och så blåste det rätt mycket så hastigheten blev blygsamma 26,4 km/h. Men kul var det! Längtar till sommaren och mina långrundsvisioner.